expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 22 czerwca 2017

Szarlotka z żurawiną i kisielem

W moim domu często goszczą ciasta z jabłkami, robię je na różne sposoby, tym razem zrobiłam szarlotkę z żurawiną, bardzo nam smakowała.


Składniki:
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
Beza:
4 białka
1 szklanka cukru 
1 kisiel żurawinowy
Masa jabłkowa:
2 kilogramy jabłek
0,5 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka suszonej żurawiny
Dodatkowo:
Tłuszcz do formy
Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą i zagniatamy, dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy tłuszczem i wylepiamy jedną częścią schłodzonego ciasta. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i dusimy do miękkości ciągle mieszając. Ostudzone mieszamy z mąką ziemniaczaną i suszoną żurawiną. Wykładamy na ciasto, białka ubijamy na sztywno z cukrem i kisielem. Wykładamy na jabłka. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz