expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 16 grudnia 2016

Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami

Bardzo lubię łazanki ale te najbardziej, mam do nich ogromna słabość, często przyrządzam je na wigilię lub na postne piątki. Najlepiej smakują na następny dzień, są bardziej aromatyczne.


Składniki:
1 kilogram kapusty kiszonej
Garść suszonych grzybów
1 duża cebula
500 gram makaronu łazanki
5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy listek laurowy oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotujemy do miękkości. Ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody, drobno koimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone grzyby, kapustę oraz makaron. Chwilę razem smażymy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz