expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 27 listopada 2016

Spaghetti z sosem neapolitańskim

Spaghetti z sosem pomidorowym przygotowałam na piątkowy obiad, obydwoje z mężem uwielbiamy to danie, w piątki nie jadamy mięsa więc to danie było w sam raz. Letnią porą sos przygotowuję ze świeżych pomidorów, poza sezonem świetnie się sprawdzają pomidory z puszki.


Składniki:
300 gram makaronu spaghetti Malma
2 puszki pomidorów bez skóry
2 cebule
3 ząbki czosnku
Olej do smażenia
Garść listków bazylii
Ziła prowansalskie
Sól, pieprz
150 gram startego żółtego ser
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, cebula powinna być szklista. Pomidory z puszki miksujemy i dodajemy do cebuli. Dusimy do odparowania Wdy, dodajemy posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi. Chwilę jeszcze podgrzewamy na ogniu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzony układamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz