expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 31 sierpnia 2016

Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni

Pyszny mięciutki chleb pełnoziarnisty na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika i lnu, idealny dla diabetyków.

Składniki:
200 gram mąki orkiszowej typ 2000
200 gram mąki żytniej typ 2000
0,5 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
0,5 litra letniej wody
0,5 szklanki płatków orkiszowych
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki ziaren siemienia lnianego
1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżeczka soli
Papier do pieczenia Gosia
Forma do pieczenia 30 x 14 cm.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy zakwas, sól, cukier, płatki orkiszowe, ziarna słonecznika oraz lnu, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, najlepiej przez kilka minut. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier do pieczenia i układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.

1 komentarz: