expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 10 sierpnia 2016

Leczo z fasolką szparagową

Leczo można przyrządzać z różnymi dodatkami, ja postanowiłam dodać fasolkę szparagową, wyszło bardzo smaczne i sycące. Często przyrządzam to danie na szybki obiad szczególnie że warzywa mam z własnego ogródka.

Składniki:
2 małe cukinie
1 czerwona papryka
400 gram fasolki szparagowej
1 duża cebula
250 gram kiełbasy podwawelskiej
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka
Sioła prowansalskie
2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia
Sposób przygotowania:
Fasolkę dokładnie myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski, kiełbasę kroimy w pół plastry, cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy olej kokosowy, podsmażamy cebule oraz kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Smażymy do momentu aż cukinia będzie miękka, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową oraz koncentrat pomidorowy, chwilę razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym i roztartymi w dłoni ziołami prowansalskimi.

1 komentarz: