expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 25 lipca 2016

Chleb z ziarnami na zakwasie

Pyszny chrupiący chlebek z ziarnami na zakwasie żytnim. Bardzo często go piekę, jest ulubionym chlebem mojej rodziny. Nie wymaga zbyt dużo pracy, najbardziej lubię go jeść kiedy jest jeszcze ciepły z samym masłem.

Składniki:
1 kilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław
1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław
3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki siemienia lnianego
34 szklanki ziaren słonecznika
2 łyżki soli
2 łyżki cukru brązowego lub zwykłego
4-5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
0,5 litra wody gazowanej
0,5 litra wody ciepłej 
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dajemy pozostałe składniki, dodajemy zakwas, wlewamy wodę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ponownie mieszamy, pozostawiamy na dwie godziny pod przykryciem. 
Trzy formy (31x12cm) wykładamy papierem do pieczenia . Ciasto chlebowe przekładamy do foremek , wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremki przykrywamy ściereczką , ostawiamy na 6 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki z wyrośniętym chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut. W czasie pieczenia chleb kilka razy spryskujemy wodą.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremek , układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.


                                                                             http://www.mlynystoislaw.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz