expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 13 kwietnia 2016

Pizza wiejska

Pizza z kiełbasą jest smaczna i aromatyczną, często gości w moim domu, przyrządzam ją na szybki obiad lub kolację. Tym razem przyrządziłam ją z serem kozim, wyszła pyszna.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej  Luksusowa Młynomag
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
20 gram drożdży
Dodatki:
250 gram koziego twardego
kawałek kiełbasy
1 cebula czerwona
0,5 papryki czerwonej
garść oliwek czarnych
ketchup pikantny
przyprawa do pizzy
Sposób przygotowania:
Z niewielkiej ilości mąki, cukru, drożdży oraz wody robimy zaczyn, pozostawiamy pod przykryciem do momentu aż zacznie pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn, wyrabiamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w kulkę, wałkujemy w kształt koła. Smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy pizzę. Kiełbasę kroimy w plasterki, oczyszczoną paprykę kroimy w paski lub kostkę, układamy na serze. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, oliwki kroimy na pół, układamy na pizzy. Pizzę wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.


3 komentarze: