expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 24 stycznia 2016

Paprykarz z makreli

Paprykarz z makreli często przyrządzam na kolację, jest bardzo smaczny i aromatyczny. Zupełnie inaczej smakuje niż ten z puszki, przynajmniej mamy pewność z czego go przygotowujemy. Do przygotowania dania użyłam ostrego sosu paprykowego który nadaje ostrości oraz koncentratu pomidorowego od firmy Roleski.

Składniki:
1 makrela wędzona
100 gram ryżu
100 gram koncentratu pomidorowego Roleski
3 łyżki ostrego sosu paprykowego Roleski
1 duża cebula
1 marchewka
Sól, pieprz
Słodka papryka
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, smażymy jeszcze przez chwilkę, doprawiamy do smaku słodką paprykę, solą i pieprzem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Makrelę pozbawiamy ości, rozdrabniamy. Do ostudzonego sosu dodajemy ryż i makrelę, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki. Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony.



2 komentarze: