expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 20 stycznia 2016

Domowa zupa ogórkowa

Tradycyjna zupa ogórkowa jest prosta i smaczna, króluje w prawie każdym domu. Uwielbiam ją, mogę jeść codziennie.

Składniki:
3 litry wywaru mięsnego
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
5 ziemniaków
8 ogórków kiszonych
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki śmietany 18%
pęczek kopru
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wywarem, gotujemy do miękkości warzyw. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zupy, gotujemy przez kilka minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie, dodajemy śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz