expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 3 września 2015

Tarta malinowa

  • Pyszna i łatwa tarta z serkiem mascarpone i białą czekoladą.Polecam!!!

  • Składniki:
  • Ciasto:

    330 gram mąki

    100 gram cukru pudru

    3 żółtka

    150 gram masła

    Krem:

    500 gram serka mascarpone

    1 tabliczka białej czekolady

    1 cukier waniliowy

    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:

    Maliny
  • Sposób przygotowania:
  • Mąkę przesiewamy,dodajemy posiekane masło,cukier i żółtka, zagniatamy ciasto. Przekładamy do torebki foliowej i na 2 godziny wstawiamy do lodówki. Formę do tarty (30cm.) smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy, wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do serka, ponownie miksujemy.Masę wykładamy na ostudzone ciasto, układamy maliny.

2 komentarze: