expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 11 września 2015

Sos słodko-kwaśny na zimę

  • Tak przygotowany sos bardzo często wykorzystuję na szybki obiad gdy mam mało czasu . Podsmażam pokrojone piersi z kurczaka i dodaję do sosu, danie podaję do ryżu .

  • Składniki:
  • 3,5 kilograma pomidorów 

    1 łyżka soli

    1 czerwona papryka

    2 marchewki

    Puszka kukurydzy

    Puszka ananasa

    0,5 łyżeczki chili

    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

    2 łyżki słodkiej papryki

    2 łyżki musztardy bez glutenu

    1 łyżka domowej jarzynki

    1 łyżka curry

    1 łyżka pieprzu białego

    3 szklanki cukru

    1,5 szklanki octu

    2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sposób przygotowania:
  • Pomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę , pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, przekładamy do większego garnka, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę , cukier, mieszamy. Gotujemy wszystko razem przez godzinę. Wlewamy ocet , dodajemy marchewki starte na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrojona w paski. Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy, ananasa kroimy w paski i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gorącym sosem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Pora na pomidora!

2 komentarze: