expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 27 września 2015

Gruszki marynowane

W moim ogrodzie było dużo gruszek,jak co roku marynuję je w słodkiej lekkiej octowej zalewie .Doskonale nadają się do pieczonych mięs lub samodzielna przekąska.

Składniki:
2 kilogramy gruszek

Zalewa:

1 szklanka octu

4 szklanki wody

2 szklanki cukru

kilka goździków

kora cynamonu
Sposób przygotowania:
Składniki zalewy zagotowujemy. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do gorącej zalewy i gotujemy przez 5 minut od momentu zagotowania, aż będą szkliste. Gorące przekładamy do słoików, zalewamy gorącą zlewą, dodajemy po kilka goździków. Zakręcamy słoiki i ustawiamy do góry dnem, do momentu aż ostygną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz