expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 27 września 2015

Ciasto porzeczkowo-borówkowe z mascarpone

Lekkie ciasto smaku słodko-kwaśnym z pysznym kremem z mascarpone.Idealne na gorące dni.

Składniki:
Biszkopt:

3 jajka

1,2 szklanki cukru

1,2 szklanki mąki pszennej

1,2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa z mascarpone:

250 g serka mascarpone

250 g jogurtu greckiego

4 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy

Masa porzeczkowa:

250 g dżemu z czarnej porzeczki

2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

1 galaretka o smaku owoców leśnych

owoc :porzeczki i borówki
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy przez ok.30 minut w temperaturze 180 stopni.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby spęczniała. Dżem porzeczkowy przekładamy do rondla, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia dodajemy żelatynę, mieszamy do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści, odstawiamy do ostudzenia.Tężejącą masę wylewamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki aby do stężenia.
Serek mascarpone i jogurt grecki miksujemy, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixami. Masę wykładamy na masę porzeczkową.
Umyte owoce osuszamy, układamy na masie z mascarpone i jogurtu. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz