expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 7 sierpnia 2015

Polędwiczki po góralsku

  • Polecam polędwiczki zapiekane z oscypkiem podane z konfiturą z żurawiny.Często to danie robię gdy wracam z urlopu z Zakopanego z dużym zapasem oscypków.

  • Składniki:
  • Polędwiczka wieprzowa

    1 serek typu oscypek

    Marynata:

    3 łyżeczki marynaty staropolskiej

    1 łyżeczka musztardy

    80 ml. oleju

    Dodatkowo:

    konfitura z żurawiny
  • Sposób przygotowania:
  • Składniki marynaty łączymy z ze sobą.Polędwiczkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy dłonią, dodajemy do marynaty, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Polędwiczki obsmażamy na patelni grillowej na złoty kolor z obydwu stron. Obsmażone polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym, oscypka kroimy w plastry i układamy na każdym kawałku polędwiczki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekany do momentu aż oscypek się roztopi. Na każdą kawałek nakładamy niewielką ilość konfitury żurawinowej.


  •  Polędwiczki podajemy z opiekanymi ziemniakami i ulubioną surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz