expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 21 sierpnia 2015

Ogórki po żydowsku

  • Ogórki są bardzo smaczne i chrupiące, dodatek warzyw sprawia że ogórki mają fajny smak i aromat.


  • Składniki:
  • 4-5 kilogramów ogórków gruntowych

    4 marchewki

    1 seler z nacią

    2 pietruszki z nacią

    cebula

    koper- baldachim

    ziele angielskie

    listek laurowy

    Zalewa:

    5 szklanek wody

    1 szklanka octu

    1 szklanka cukru

    4 łyżeczki soli
  • Sposób przygotowania:
  • Ogórki dokładnie myjemy, marchewkę , pietruszkę i selera obieramy, kroimy w słupki. Nać selera i pietruszki płuczemy. Do każdego słoika wkładamy po 2 baldachimy kopru, kawałek cebuli, natkę selera i pietruszki, wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy,3 ziarnka ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Układamy ogórki, pomiędzy ogórki wkładamy słupki warzyw. Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy nią ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz