expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 28 czerwca 2015

Ciasto z musem truskawkowym i galaretką

  • Doskonałe połączenie biszkoptu z musem truskawkowym , bitą śmietaną i galaretką . Idealne ciasto na gorące dni .
  • Składniki:
  • Biszkopt:

    4 jajka

    1 szklanka mąki pszennej

    3/4 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mus truskawkowy:

    1 kilogram truskawek

    2 galaretki truskawkowe

    Masa śmietanowa:

    0,5 litra śmietany 30%

    4 łyżeczki cukru pudru

    cukier waniliowy

    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:

    2 galaretki truskawkowe
  • Sposób przygotowania:
  • Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy . Przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy , zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek . Odstawiamy do stężenia . Tężejący mus wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej. Masę wykładamy na mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejące galaretki wylewamy na masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz