expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 4 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

  • Doskonałe ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruszonką , jest szybkie do przygotowania i nie wymaga dużo pracy .



  • Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 gram mąki pszennej

    0,5 szklanki cukru

    1 szklanka letniego mleka

    50 gram świeżych drożdży

    50 gram roztopionej margaryny

    1 jajko

    2 żółtka
  • Kruszonka:

    300 gram mąki pszennej

    150 gram cukru

    200 gram margaryny

    Aromat waniliowy

    Dodatkowo:

    700-800 gram rabarbaru
  • Sposób przygotowania:
  • Z drożdży,mleka i cukru robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy do miski,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy do formy (25x40 cm)wyłożonej papierem do pieczenia , nożem nacinamy ciasto w kilku miejscach .
  • Rabarbar kroimy w słupki i układamy jeden koło drugiego na wyłożonym cieście .
  • Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz