expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 10 maja 2015

Uszka z kapustą i grzybami


  • Uszka z kapustą i grzybami stanowią doskonały dodatek do barszczu czerwonego, polecam na kolację wigilijną. Jest przy nich trochę zabawy ale warto, są bardzo smaczne.
  • Składniki:
  • Farsz:
  • 1 kilogram kapusty kiszonej
    2 garście suszonych grzybów
    2 cebule
    sól, pieprz
    olej
    Ciasto:
    1 kilogram mąki
    2 szklanki ciepłej wody
    1 jajko i żółtko
    1/4 szklanki oleju
    odrobina soli
  • Sposób przygotowania:
  • Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin żeby grzyby zmiękły, gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę mielimy na sitku o dużych oczkach, cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę , przesmażamy na oleju, dodajemy do kapusty i grzybów. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy letnią wodę wymieszana z jajkiem i olejem, zagniatamy ciasto.
  • Ciasto dzielimy na kilka części, każdą część wałkujemy cienko podsypując mąką, małą szklanką lub kieliszkiem wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy niewielką ilość farszu, składamy na pół, zlepiamy brzegi ciasta, zlepiamy za dwa boczne końce.
  • Uszka układamy na tacy wysypanej mąka.
  • Gotujemy w osolone wodzie z dodatkiem oleju przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. 
  • Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz