expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 19 maja 2015

Śledzie w sosie pomidorowym

  • Polecam pyszne śledzie z cebulką w sosie pomidorowym .
  • Składniki:
  • 0,5 kilograma filetów śledziowych

    2-3 cebule

    4 łyżki oleju

    3 łyżki koncentratu pomidorowego

    2 łyżki ketchupu pikantnego

    Słodka i ostra papryka

    Sól,pieprz

    Cukier

    1 łyżka octu
  • Sposób przygotowania:
  • Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godzimy.Odsączamy z nadmiaru z nadmiaru wody,kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w krążki i odsmażamy na oleju.Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.Dodajemy koncentrat pomidorowy,ketchup,ocet i doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką,solą ,pieprzem i cukrem.Smażymy jeszcze przez 5 minut ciągle mieszając.Do ostudzonego sosu dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki .
  • Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz