expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 maja 2015

Rosół z karpia z pulpecikami


  • Rosół z karpia możemy również podać z makaronem.Doskonały na świąteczne okazje np. na wigilijną kolację lub świąteczny obiad.
  •  Składniki:
    Na rosół:
  • 1 karp

    3 marchewki

    2 pietruszki

    seler

    por

    kilka ziaren pieprzu 

    sól.pieprz 

    vegeta
  • Pulpeciki:
  • karp ugotowany z rosołu

    1 jajko

    kilka łyżek bułki tartej

    sól,pieprz

    Dodatkowo:

    posiekana natka pietruszki
  • Sposób przygotowania:
  • Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa .Zalewamy wodą tak aby woda pokryła rybę i warzywa,dodajemy ziarnka pieprzu,doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka.
  • Ugotowany rosół przecedzamy przez sitko.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mięso oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka,doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm.W garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy pulpeciki,gotujemy do momentu aż wypłyną.
  • Rosół podajemy z pulpecikami,pokrojoną marchewką i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  • Rosół możemy również podać z makaronem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz